2017. december 14. Szilárda napja

Címlap VSZ-vélemény Mi lesz a gondnokoltakkal?
Mi lesz a gondnokoltakkal? PDF Nyomtatás E-mail
2009. október 01. csütörtök, 13:49

A bírói kar indokolatlanul halogatja a gondnokság alatt élők helyzetének rendezését.

Magyarországon a világviszonylatban is jelentős számú gondnokság alatt lévő személyek helyzetének rendezése rendkívül sürgető lépéseket kíván, éppen a velük szemben elkövetett visszaélések, főképpen jogtalan ingatlan és lakásszerzések gyakorisága és súlyossága okán. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége aggodalommal hívja fel a nyilvánosság figyelmét arra a sajnálatosan újraindított vitára, amelynek célja, hogy az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépését, a bírói kar felkészülésére való hivatkozással ismételten eltolja. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban folyó egyeztetések alkalmával többször is kiemeltük a gondnokság intézményét és a gondnokság alatt élő mintegy 80.000 ember életét megváltoztató cselekvőképességi szabályok lehetőségek szerinti, 2010. május 1-jei hatálybalépésének szükségességét.

Magyarország 2007. július 20-án ratifikálta a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezményt, bár annak rendelkezései nem álltak összhangban a Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályai 12. cikkével. E nemzetközi jogot sértő állapot felszámolása tehát ugyancsak megkívánja az új szabályok mielőbbi hatálybalépését. A halasztás jóvátehetetlen folyamatként, akár további egy évtizedre is konzerválhatja a jelenlegi tarthatatlan helyzetet és az érintett személyek valamint segítőik számára nem tervezhető időpontig fenntartja a jogokat csorbító állapotot. Szövetségünk számára elképzelhetetlen és egyben ijesztő is, ha a Magyar Köztársaság bírái számára nem elegendő a 2010. május 1-jei hatálybalépéséig hátralévő felkészülési idő, hiszen a törvény idevágó szakanyaga már 2007. nyara óta alapkoncepciójában, 2008. októbere óta pedig szövegszerűen is hozzáférhető. Szövetségünk, az ÉFOÉSZ napokban levél útján kereste meg Dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az emberi méltóságot súlyosan sértő régi szabályok helyett, a nemzetközi normáknak megfelelő, az egyént a cselekvőképessége gyakorlásában segítő új paradigma a támogatott döntéshozatal, és a gondnoksági rendszert megreformáló, az egyéni autonómiát a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartó, a szereplők partneri együttműködésén alapuló átdolgozott szabályok, mielőbbi a mindennapokban id érzékelhető változásokat hozzanak a társadalom számára eddig láthatatlan állampolgárként élő személyek számára. Ezzel a változással ugyanis eddigi kiszolgáltatottságuk megszűnhet és lehetőségük nyílhat arra, hogy önállóan, saját akaratuknak megfelelően, ha szükséges támogatással, de tudjanak élni azokkal a jogokkal, amelyek más állampolgárokat a születésüktől a halálukig magától értetődően megilletnek.
(Forrás: MTI - GalaxyCentrum)