logo

2018. július 18. Frigyes napja

Főmenü

Adományvonal

Paypal-számlák:

Segítsen 2018 Ft-tal,

hogy segíthessünk! 

 

Kérjük, - lehetősége szerint -

támogassa kampányunkat!

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés

GalaxyNetwork

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reklámok


Címlap VSZ-vélemény Nem a termékdíj törvényre
Nem a termékdíj törvényre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. október 13. kedd, 11:50

Környezetvédelmi szempontból vállalhatatlan szabályozásról tárgyalt tegnap a Parlament.

A Hulladék Munkaszövetség figyelemfelkeltő demonstrációt tartott tegnap az új környezetvédelmi termékdíj törvény kapcsán, amelyet tegnap este tárgyal általános vita keretében a Parlament. A tavaly óta történő módosítgatások eredményeként a benyújtott tervezet mostanra nemhogy a környezet védelmét ösztönözné, hanem egyenesen mentesítené a kereskedőket a felelősség alól. A HuMuSz azt kéri a képviselőktől, hogy mondjanak nemet a vitára bocsátott termékdíj törvény tervezetére.

Az 1995-ben bevezetett termékdíjat azokra a termékekre vetik ki, amelyek veszélyesek a környezetre, vagy mennyiségük miatt kiemelkedő (pl. hulladékgazdálkodási) problémákat okozhatnak. A termékdíj célja, hogy az ilyen termék árát megdrágítsa, hogy az fedezze a környezetvédelmi kár elhárítását. illetve ára révén kevésbé legyen vonzó más környezetbarát termékekkel szemben.

Tavaly ilyenkor módosították termékdíj törvényt, mert az Európai Bizottság eljárást indított az ország ellen. A javaslat megalapozatlan volt, ezért már a törvénymódosítás elfogadása előtt született egy kormányhatározat, amely egyeztetési folyamatot írt elő az ágazat átfogó szabályozására. Novemberben felállt egy bizottság, amelybe a zöld szervezetek is delegáltak tagot. A HuMuSz időben jelezte, hogy el kellene választani a koncepcionális és stratégiai kérdéseket az egyes ágazatokat érintő finomhangolásoktól. Ez nem történt meg. Eleve el kellett volna halasztani a bizottsági munkát, amíg az NKP III. és az OHT II. elkészül, ezekből lehet ugyanis származtatni a termékdíjjal kapcsolatos célokat.

A jelenlegi bonyolult rendszer az újhoz képest némileg igazságosabban a gyártókat és a kereskedőket egyaránt terheli. Az új tervezet azonban teljesen mentesítené a kereskedőket a környezetvédelmi terhelésekért vállalt pénzügyi felelősség alól annak ellenére, hogy a forgalomból jelentős részben részesednek. A törvénymódosítók arra hivatkoznak, hogy a kereskedelem bevonásával túlságosan megnőne a kötelezettek száma, amit rendkívül nehéz lenne adminisztratív módon követni. Másrészt, a mai gyakorlat az, hogy a kereskedői díjtételeket is kifizettetik a gyártókkal úgy, hogy a polcokra való kerülés feltételeként előírják számukra egy kereskedő cég létrehozását, amelyet - első forgalomba hozóként - helyettük terhel majd a termékdíj, vagyis nehéz a kereskedőket fizetésre bírni. A kisméretű kereskedők pedig egyszerűen nem tudnak ilyen irányú kötelezettségeikről.

A csomagolások esetében el kell törölni a mentességeket. Csak a valóban újrahasznált csomagolásoknak szabad tárgyi mentességet adni, csak az igazoltan hasznosított csomagolások esetén fizessenek a kötelezettek licenszdíjat, a nem-begyűjtött és/vagy nem-hasznosított csomagolásokat sújtsa komoly termékdíjfizetési kötelezettség. Ösztönözni kell a hulladékcsökkentés érdekében a betétdíjas és más újrahasználati rendszereket. A termékdíjat igazságosan, a szennyező fizet elvének megfelelően kell kivetni.
(Forrás: GalaxyCentrum)

 

Belépés

VSZ információk

  

  

  

  

  

  

Facebook

 
 

Hirdetés

Kiemelt weblapok
Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. A bevételeinek növeléséért válassza kedvezményes csomagjainkat. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért
Honlapok már 25 000 Ft-tól! Akár 75% kedvezménnyel. Cége bevételeinek növeléséhez válassza a profi partnert. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokértExtended Validation SSL

© Vállalkozók Szövetsége 2009-2012.