2018. február 20. álmos napja

Segítsen 2018 Ft-tal,

Címlap VSZ-vélemény Mit csinál Ábrahám Attila az Egészségügyi Minisztériumban?
Mit csinál Ábrahám Attila az Egészségügyi Minisztériumban? PDF Nyomtatás E-mail
2009. október 26. hétfő, 00:00

Évek óta nagy titkolódzás övezi, mit is csinál Ábrahám Attila az egészségügyi tárca népegészségügyi miniszteri megbízottja. Az ország népegészségügyi helyzete minden esetre évről évre folyamatosan romlik.

Az Egészségügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) szerint nem értelmezhető a népegészségügyi miniszteri megbízott Ábrahám Attila funkciója. Hogy pontosan mit is csinál, az hétpecsétes titok a minisztériumban. A 2003-ban a Parlament által határozattal elfogadott népegészségügyi program gyakorlatilag soha sem funkcionált, az azóta a működésére fordított sok milliárd forintot a különféle egészségügyi lobbik között erőviszony szerint osztogatták szét.

A Parlament érdemben egyetlen egyszer sem ellenőrizte a programra biztosított források felhasználásának szabályszerűségét, noha ezt a határozat évente történő gyakorisággal előírja. A tárca honlapján Ábrahám 2007. novemberi kinevezése óta olvasható közlemény indoklás szerint: Az új megbízott feladata a népegészségügyi programok hatékony koordinálása, a népegészségügyi célkitűzések elérése érdekében összehangolt és eredményes stratégia végrehajtása lesz. Ennek eszközeként - a közlemény szerint - "Az új miniszteri megbízott szakértői munkacsoportot irányít. (...) A miniszteri megbízott feladata a háttérintézményekkel, valamint a civil kezdeményezésekkel történő hatékony együttműködés is".

Információnk szerint Ábrahám nem irányít szakértői munkacsoportot a tárcánál, a civil kezdeményezéseket viszont tapasztalataink szerint mereven elutasítja. Ráadásul a tárca honlapján 2008. októberében közzétett legfrissebb SZMSZ szerint 2008. november elsejétől feláll a Népegészségügyi Főosztály, amely átfedésben lehet Ábrahám tevékenységével. Valójában ez a főosztály mind a mai napig nem állt fel, ami sérti az minisztérium szervezeti és működési szabályzatát.

Az állítólagos főosztálynak ugyanis sem főosztályvezetője, sem helyettese, sőt osztályvezetője, de még osztályvezető helyettese sincsen, és vélhetően a ciklus végéig nem is lesz. Információink szerint mindössze öten-hatan dolgoznak a főosztályon. A tárcánál csak annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy ezek a dolgozók nem Ábrahám, hanem közvetlenül Medgyaszai Melinda államtitkár irányítása alá tartoznak.

Mi szükség van ezek után az informális népegészségügyi miniszteri megbízott intézményére? Az egészségügy irányításában elképesztő pazarlás gyanítható. A népegészségügyi területen nem csak a tárcánál alakulhattak ki foglalkoztatási párhuzamosságok, de az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Egészségfejlesztési Intézet is számos munkatársat alkalmaz a nem létező népegészségügyi programok végrehajtásának biztosítására.

Ezért továbbra is felmerül a kérdés: mit is csinált Ábrahám Attila az elmúlt másfél évben a tárcánál?

(Forrás: GalaxyCentrum)

Honlapok már 25 000 Ft-tól! Akár 75% kedvezménnyel. Cége bevételeinek növeléséhez válassza a profi partnert. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért
Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. A bevételeinek növeléséért válassza kedvezményes csomagjainkat. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért