logo

2018. július 18. Frigyes napja

Főmenü

Adományvonal

Paypal-számlák:

Segítsen 2018 Ft-tal,

hogy segíthessünk! 

 

Kérjük, - lehetősége szerint -

támogassa kampányunkat!

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés

GalaxyNetwork

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reklámok


Címlap VSZ-vélemény Minden negyedik felnőtt ad hálapénzt háziorvosának
Minden negyedik felnőtt ad hálapénzt háziorvosának PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. december 03. csütörtök, 00:00

Minden negyedik felnőtt ad hálapénzt háziorvosának, míg a kórházi orvosoknak tízből nyolcan-kilencen - közölte a Tárki kutatásának eredményéről csütörtökön.

A felmérés szerint az emberek negyven százaléka szerint a hálapénz nem tekinthető megvesztegetésnek, nem minősül korrupciónak. Októberben a megkérdezettek 24 százaléka mondta, hogy szokott hálapénzt adni háziorvosának, vagyis sem a 2007. (25 százalék), sem a 2003. évi helyzethez képest (21 százalék) nem történt jelentős változás.

A Tárki közleménye szerint a hálapénz önfenntartó erejére jellemző, hogy noha elterjedtsége - a gyerekgyógyász kivételével - a korábbi évek gyakorlatához képest tovább csökkent, a lakosság tapasztalata szerint az emberek túlnyomó többsége ma is ad a kórházban a szülésznek, illetve a sebésznek hálapénzt, és alig kisebb a hálapénzt adók aránya a kórházi gyerek- és belgyógyászok esetében.

Nem változott 2007. évihez képest az sem, ahogyan az emberek a hálapénz és a korrupció viszonyáról ítélkeznek. Mindkét időpontban az emberek 40 százaléka szerint a hálapénz nem tekinthető megvesztegetésnek, 2007-ben 30 százalékuk (2009-ben 33 százalékuk) vélte úgy, hogy a hálapénz a korrupció egy formája.

A Tárki kutatása szerint a háziorvosnak a fizetőképes és a betegségre legesélyesebb társadalmi csoportok adnak az átlagosnál nagyobb arányban hálapénzt: a budapestiek és az egyetemi végzettségűek 33-33 százaléka, a vállalkozók 34 százaléka, és a 61 év felettiek 31 százaléka.

 

A Vállalkozók Szövetsége korrupciónak tartja a hálapénz intézményét, ezért fellép ellene. Programjában foglaltak szerint a hálapénz megvesztegetés, és ezért ez üldözendő. Mindamellett az orvosok nagyobb megbecsülésére is szükség lenne, melyet a Vállalkozók Szövetsége adóprogramja megvalósításával meg is tud oldani.

 

Kapcsolódó cikk:

Évente több, mint 70 milliárd forint hálapénzt adnak a magyarok
(Forrás: GalaxyCentrum)

 

Belépés

VSZ információk

  

  

  

  

  

  

Facebook

 
 

Hirdetés

Kiemelt weblapok
Honlapok már 25 000 Ft-tól! Akár 75% kedvezménnyel. Cége bevételeinek növeléséhez válassza a profi partnert. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért
Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. A bevételeinek növeléséért válassza kedvezményes csomagjainkat. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokértExtended Validation SSL

© Vállalkozók Szövetsége 2009-2012.