A Katicáról
logo

2018. augusztus 19. Huba napja

Főmenü

Adományvonal

Paypal-számlák:

Segítsen 2018 Ft-tal,

hogy segíthessünk! 

 

Kérjük, - lehetősége szerint -

támogassa kampányunkat!

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés

GalaxyNetwork

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reklámok


Címlap A Katicáról
A Katicáról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. augusztus 06. csütörtök, 19:51

A magyar és más európai népek hitvilágában, illetve az azt részben visszatükröző gyermekköltészetében a hétpettyes katicabogár (coccinella septempunctata) igen előkelő helyet foglal el. Az apró bogárka közkedveltsége, a vele kapcsolatos hiedelmek, mondókák sokrétűsége, megnevezéseinek mitológiai mélységeket sejtető változatos alakjai már korán fölkeltették a kutatók figyelmét.

A bogaraknak „sikerlistáján”, a katica biztosan az örökös első helyen van. Minden országban, ahol csak előfordul. Elnevezése is jelzi, hogy mennyire kedves kis bogár, minden nyelven becézgetve, kényeztetve nevezik. Nálunk kata, katóka, bödebogár, tehénke, stb. A népköltészet sok dalocskája, játéka róla szól. Ugye ti is leemeltétek már óvatosan egy levélről, kézfejetekre helyeztétek és figyeltétek amint az ujjatok hegyét elérve szétbontja kis szárnyait és tovarepül? Nem csak szép, hanem nagyon hasznos is. Ő a kártékony levéltetvek pusztítója. Vigyázzunk rá!


A katicabogár nemcsak szerencsehozóként ismert – felnőtt egyedeik egy nap akár 180 levéltetvet is képesek elfogyasztani. Lárváik több hetes fejlődésük során akár nyolcszázat is képesek megenni.

A katicabogarat mindenki szereti. A felnőttek narancssárga-piros szárnyat és fekete pöttyöket viselnek. Lárvájuk érdekes módon kevésbé tetszetős a szemnek, legjobban egy krokodil formára hasonlítanak. Azonban nem csupán megnyerő külseje ami miatt szerethetjük, hanem a nekünk, illetve növényeinknek tett jószolgálata miatt is.

A katicabogarak nagyon jó természetes rovarirtók. Kedvenc eledelük között ott találhatjuk a levéltetveket, atkákat, pajzstetveket, molytetveket. Már lárva korukban is igyekeznek hozzájárulni a fenti rovarok irtásához.

Amerikában katicabogár "termékeket" is lehet kapni, ezres csomagban adják el a katicanövendékeket. Amiket aztán ki lehet helyezni a kertben. Viz kihelyezésével a kártékony rovarok is megjelennek, valamint a katicabogarak is a szükséges vízhez jutnak. A természetes rovarirtás hatékonyabb így, ha az állandó víz utánpótlás biztosított.


Kinézete: Félgömb alakú, 5-9 mm hosszú bogár, csillogó piros alapon fekete pontokkal (7 pont, 2 pont, ...). Létezik fekete-sárga, fekete-piros és fekete fajtájuk is. Narancssárga peték, 0,4-2 mm nagyságúak. Lárvái hosszúkásak, 1,5–8 mm nagyságúak, kékes-szürkés, fekete színűek, részben foltosak.

Életmód:
Legtöbb fajtájuk ragadozó, lisztharmat gombákra specializálódott. Rézsűkben, kőrakásokban, elhalt fákban, fűhalmokban és tetők alatt telelnek át.

Hasznuk:
Mind a kifejlett bogarak, mind pedig lárváik igen hasznosan pusztítják a levéltetveket, szövőatkákat és pajzstetveket. Az ausztrál katicabogarat üvegházakban alkalmazzák a gubacstetvek és a Hosszúfarkú kósza pajzstetvek ellen. A sárga, amerikai 22 pontos katicabogár a lisztharmat gombákat eszi.

Támogatása:
Ne alkalmazzon vegyi növényvédő szereket! A katicabogarak szaporodási aránya közvetlenül a táplálékkínálattól függ a bokrokon, cserjéken és vadnövényeken található levéltetvek fontos táplálékforrásuk. Alakítson ki téli menedékhelyeket (sövény, kőrakás, elhalt fák, fedelek!).

 

Belépés

VSZ információk

  

  

  

  

  

  

Facebook

 
 

Hirdetés

Kiemelt weblapok
Honlapok már 25 000 Ft-tól! Akár 75% kedvezménnyel. Cége bevételeinek növeléséhez válassza a profi partnert. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért
Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. A bevételeinek növeléséért válassza kedvezményes csomagjainkat. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokértExtended Validation SSL

© Vállalkozók Szövetsége 2009-2012.