logo

2018. július 18. Frigyes napja

Főmenü

Adományvonal

Paypal-számlák:

Segítsen 2018 Ft-tal,

hogy segíthessünk! 

 

Kérjük, - lehetősége szerint -

támogassa kampányunkat!

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés

GalaxyNetwork

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reklámok


Címlap VSZ-vélemény Lehet, hogy árfelhajtási tervek vezetik az orosz-ukrán gáz-vitát?
Lehet, hogy árfelhajtási tervek vezetik az orosz-ukrán gáz-vitát? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. január 09. péntek, 13:25

Mennyi kártérítést fizetnek a szerződésszegő gázszállító cégek a magyar vállalkozásoknak és a költségvetésnek?


Napok óta egy régi keletű orosz-ukrán gázvita veszélyezteti a magyar vállalkozások amúgy is nehézkes gazdasági teljesítményét és a magyar állampolgárok emberhez méltó életét. A Vállalkozók Szövetsége (VSZ) szerint előfordulhat, hogy az egész mögött nem más, mint az energiahordozók árcsökkenése miatti alibi-vita zajlik, hogy hazánknak és a kiszolgáltatott európai országoknak felverjék közösen a gáz árát.

Fontos kérdés, hogy a nemzetközi gázszállítási szerződés megszegése miatt mennyi kártérítést fizetnek a kiesett bevételekért és termelésért az orosz partnerek a magyar vállalkozásoknak és a költségvetésnek, hiszen ők azok, akik nem teljesítik napok óta szerződésbeli kötelezettségeiket.

Az természetesen magánügyük, hogy mikor és milyen értékben perlik majd a tranzitban közreműködő Ukajnát (ha egyáltalán pereskednek..), és hogyan hárítják tovább a magyar vállalkozások és a magyar állam kártalanítására fordított összegeket az ukrán partnereik felé.

A Vállalkozók Szövetsége felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul állítson fel vizsgálóbizottságot a mindenre kiterjedő károk összegzésére, majd indítsa meg a magyar fél - a megfelelő csatornákon - a kártérítés behajtását az orosz partnereken. Igaz, azon sem csodálkoznánk, ha a magyar és az orosz fél közötti megállapodás ilyen jellegű klauzulát nem is tartalmazna: magyarul, a nemzetgazdasági és személyes/céges károkat senki sem kívánná szerződésileg kártalanítani.  

Persze, az is lehetséges, most hogy nem jön gáz, fizetni sem kell, de a leállások, a nem ledolgozott munkanapok stb. termeléskiesést eredményeznek, amelyek az ország és a vállalkozások költségvetését negatívan érinti.

Egyben felszólítjuk a kormányt, hogy kezdje meg az ukrán közvetítésű, orosz energiahordozóktól való függőség haladéktalan felszámolását. Vizsgálja felül - az országnak hátrányos energiafüggőséget okozó - nyírtasi kombinált ciklusú, villamosenergiát előállító, gázerőmű-beruházás megépítését. Részesítse előnyben - az országban szinte mindenhol - „ingyen” rendelkezésre álló geotermikus erőművek építését, valamint a szél- és a napenergia felhasználási lehetőségeit. Szükség szerint a paksi erőmű bővítésével termeljünk olcsó energiát, hiszen ez a magyar vállalkozások és az egyre nehezebb körülmények között élő lakosság érdeke.

A függőséget előidéző, politikai körökben mozgó „energiahéjákat” pedig sürgősen meg kell fékezni. Csak ez lehet mindannyiunk közös célja.

A VSZ kéri a sajtó és média munkatársait is, hogy működjenek együtt a fentiek elősegítésében, hiszen a legtöbbet ők tehetik ebben az ügyben: megismertetés – felvilágosítás - megvalósítás. Ezen a vonalon kell segíteni az ország olcsó, zömében saját forrásokból történő alternatív energiákra történő átállítását. Mindez 3-5 majd 10 éves ciklusban megvalósítható. 

Addig is megfontolandó, hogy kikerülve az orosz-ukrán vitát és a szándékot az ár felhajtására, más forrásokat is igénybe vegyünk a gáz pótlására. 

A fentiek figyelembevételével többé nem teremthetne egyetlen ország sem hasonló szituációt, mint ami most van. Így a Vállalkozók Szövetsége sem gondolhatná azt, hogy mindez egy előre elkészített forgatókönyv szerint zajló áremelési - ármegtartási kísérlet.

Keveset írtak arról, hogy nemrégiben a kőolaj árának csökkenése miatt közel harmadával csökkent a gáz központi beszerzési ára is. A VSZ nagyon várja az Energia Hivatal sürgős döntését, mennyivel csökken a lakossági és vállalkozói ár? Azonban az Energia Hivatal döntéseit ismerve sokáig várhatunk erre. Az EU pedig a jelenlegi krízisben ismételten bebizonyította, hogy alkalmatlan az ilyen jellegű problémák kezelésére. Hazánknak ezért kell részben saját utas energiapolitikát kialakítania.

 

Belépés

VSZ információk

  

  

  

  

  

  

Facebook

 
 

Hirdetés

Kiemelt weblapok
Honlapok már 25 000 Ft-tól! Akár 75% kedvezménnyel. Cége bevételeinek növeléséhez válassza a profi partnert. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért
Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. A bevételeinek növeléséért válassza kedvezményes csomagjainkat. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokértExtended Validation SSL

© Vállalkozók Szövetsége 2009-2012.