logo

2017. december 14. Szilárda napja

Főmenü

Adományvonal

Paypal-számlák:

Segítsen 2010 Ft-tal,

hogy segíthessünk! 

 

Kérjük, - lehetősége szerint -

támogassa kampányunkat!

 

Moneybooker-számla:
 

 

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
Taiwantrade

GalaxyNetwork

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reklámok


Címlap VSZ-vélemény Lehet, hogy árfelhajtási tervek vezetik az orosz-ukrán gáz-vitát?
Lehet, hogy árfelhajtási tervek vezetik az orosz-ukrán gáz-vitát? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. január 09. péntek, 13:25

Mennyi kártérítést fizetnek a szerződésszegő gázszállító cégek a magyar vállalkozásoknak és a költségvetésnek?


Napok óta egy régi keletű orosz-ukrán gázvita veszélyezteti a magyar vállalkozások amúgy is nehézkes gazdasági teljesítményét és a magyar állampolgárok emberhez méltó életét. A Vállalkozók Szövetsége (VSZ) szerint előfordulhat, hogy az egész mögött nem más, mint az energiahordozók árcsökkenése miatti alibi-vita zajlik, hogy hazánknak és a kiszolgáltatott európai országoknak felverjék közösen a gáz árát.

Fontos kérdés, hogy a nemzetközi gázszállítási szerződés megszegése miatt mennyi kártérítést fizetnek a kiesett bevételekért és termelésért az orosz partnerek a magyar vállalkozásoknak és a költségvetésnek, hiszen ők azok, akik nem teljesítik napok óta szerződésbeli kötelezettségeiket.

Az természetesen magánügyük, hogy mikor és milyen értékben perlik majd a tranzitban közreműködő Ukajnát (ha egyáltalán pereskednek..), és hogyan hárítják tovább a magyar vállalkozások és a magyar állam kártalanítására fordított összegeket az ukrán partnereik felé.

A Vállalkozók Szövetsége felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul állítson fel vizsgálóbizottságot a mindenre kiterjedő károk összegzésére, majd indítsa meg a magyar fél - a megfelelő csatornákon - a kártérítés behajtását az orosz partnereken. Igaz, azon sem csodálkoznánk, ha a magyar és az orosz fél közötti megállapodás ilyen jellegű klauzulát nem is tartalmazna: magyarul, a nemzetgazdasági és személyes/céges károkat senki sem kívánná szerződésileg kártalanítani.  

Persze, az is lehetséges, most hogy nem jön gáz, fizetni sem kell, de a leállások, a nem ledolgozott munkanapok stb. termeléskiesést eredményeznek, amelyek az ország és a vállalkozások költségvetését negatívan érinti.

Egyben felszólítjuk a kormányt, hogy kezdje meg az ukrán közvetítésű, orosz energiahordozóktól való függőség haladéktalan felszámolását. Vizsgálja felül - az országnak hátrányos energiafüggőséget okozó - nyírtasi kombinált ciklusú, villamosenergiát előállító, gázerőmű-beruházás megépítését. Részesítse előnyben - az országban szinte mindenhol - „ingyen” rendelkezésre álló geotermikus erőművek építését, valamint a szél- és a napenergia felhasználási lehetőségeit. Szükség szerint a paksi erőmű bővítésével termeljünk olcsó energiát, hiszen ez a magyar vállalkozások és az egyre nehezebb körülmények között élő lakosság érdeke.

A függőséget előidéző, politikai körökben mozgó „energiahéjákat” pedig sürgősen meg kell fékezni. Csak ez lehet mindannyiunk közös célja.

A VSZ kéri a sajtó és média munkatársait is, hogy működjenek együtt a fentiek elősegítésében, hiszen a legtöbbet ők tehetik ebben az ügyben: megismertetés – felvilágosítás - megvalósítás. Ezen a vonalon kell segíteni az ország olcsó, zömében saját forrásokból történő alternatív energiákra történő átállítását. Mindez 3-5 majd 10 éves ciklusban megvalósítható. 

Addig is megfontolandó, hogy kikerülve az orosz-ukrán vitát és a szándékot az ár felhajtására, más forrásokat is igénybe vegyünk a gáz pótlására. 

A fentiek figyelembevételével többé nem teremthetne egyetlen ország sem hasonló szituációt, mint ami most van. Így a Vállalkozók Szövetsége sem gondolhatná azt, hogy mindez egy előre elkészített forgatókönyv szerint zajló áremelési - ármegtartási kísérlet.

Keveset írtak arról, hogy nemrégiben a kőolaj árának csökkenése miatt közel harmadával csökkent a gáz központi beszerzési ára is. A VSZ nagyon várja az Energia Hivatal sürgős döntését, mennyivel csökken a lakossági és vállalkozói ár? Azonban az Energia Hivatal döntéseit ismerve sokáig várhatunk erre. Az EU pedig a jelenlegi krízisben ismételten bebizonyította, hogy alkalmatlan az ilyen jellegű problémák kezelésére. Hazánknak ezért kell részben saját utas energiapolitikát kialakítania.

 

Belépés

VSZ információk

  

  

  

  

  

  

 

    VSZ-fórum a GalaxyWIW-en

Facebook

 
 

Hirdetés

Kiemelt weblapok

Kösse meg lakásbiztosítását a Genertelnél:

  • 10% VIP kedvezménnyel.
  • szemle nélkül, néhány perc alatt, saját igényeire szabottan.
  • az első évben díjmentes lakás assistance szolgáltatással.
  • 3 féle önrész csomag közül választva, így további 25% díjat takaríthat meg.
  • és vegye igénybe a Genertel gyors és egyszerű kárrendezési szolgáltatását, a Generali Csoport garanciájával.

ÉRDEKEL!

A VSZ és a Genertel megállapodott abban, hogy a VSZ tagjai számára a Genertel kedvezményesen ajánl CASCO gépjárműbiztosításokat.

SZÁMOLJON!

Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. Válság ellen válassza kedvezményes csomagjainkat. office@gaction.info

A VSZ és a Genertel megállapodott abban, hogy a VSZ tagjai számára a Genertel kedvezményesen ajánl kötelező-gépjárműbiztosításokat.

SZÁMOLJA KI!
Extended Validation SSL

© Vállalkozók Szövetsége 2009-2012.