logo

2018. július 18. Frigyes napja

Főmenü

Adományvonal

Paypal-számlák:

Segítsen 2018 Ft-tal,

hogy segíthessünk! 

 

Kérjük, - lehetősége szerint -

támogassa kampányunkat!

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés

GalaxyNetwork

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reklámok


Címlap VSZ-vélemény Gáz van, avagy nincs gáz?
Gáz van, avagy nincs gáz? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. január 07. szerda, 13:33

Mai napig érthetetlen, hogy a mindenkori magyar kormány elköveti/elkövette az a felelőtlenséget, hogy országunkat hatalmas - zömében orosz eredetű - energiafüggőségben tartja.


Már az is furcsa, hogy nemzetközi szerződések ellenére, - sajnálatosan - nem először előfordulhat, hogy két ország vitái kapcsán, egyszerűen nem érkezik gáz hazánkba. Ezzel magyar vállalkozások ezreit lehetetlenítik el, munkahelyek tízezreit veszélyeztetik azok a politikusok és állami vezetők, akik kizárólag gáz- és kőolajfüggő Magyarországban gondolkodnak. A racionális döntések helyett sorozatos rossz energetikai döntéseket hoz a kormányzat, hiszen számtalan más energetikai lehetőség is adódna az ország földrajzi és geofizikai helyzetéből. Ráadásul a Magyar Köztársaság Kormánya - teljesen feleslegesen - a külföldi gázra alapozott, méregdrága villamosenergiát előállító, kombinált ciklusú gázerőmű beruházás építésére adott engedélyt Nyírtason. Természetesen ez az erőmű csak a drága gázzal lesz képes (drága) áramot termelni.


Helyes döntés az lett volna, ha kihasználjuk az ország geotermikus energiában gazdag adottságait és környezetbarát, szinte ingyenesen termelő geotermikus erőműveket építünk szerte az országban. Továbbá hulladékból és más melléktermékekből nyert biogázzal, napenergiával és szélenergiával működő erőművek látnák el az ország jelentős részén a lakosságot, és a vállalatokat gázzal ill. árammal. Tudomásul kell venni, hogy ma már új, XXI. századi technológiák állnak az ország rendelkezésére.
Az említetteken kívül még lehetőség van számos „energiabeszerzésre” is, a passzív (majdnem ingyenes) energiát szolgáltató lakókörnyezet kialakításoktól a nanotechnológiás energiagyűjtésig bezárólag.
Szükség szerint, ha nem lenne más megoldás, nagyobb mennyiségű áramot pedig a folyamatosan emelkedő gáz és kőolaj, valamint a környezetszennyező szén és lignit helyett inkább az olcsó és tiszta energiát nyújtó atomenergiából nyerhetne az ország. Ehhez csupán a majdan megújuló, Paksi Erőművet kellene 6-8 modern reaktorral bővíteni, és így még exportálni is tudnánk az átlagosan 10 Ft/KW költségből megtermelt villamos energiát.
Hosszútávon ezekkel a lehetőségekkel közel 100%-ban lehetne kiváltani a teljesen felesleges, drága és bizonytalan gázimportot, hiszen a növekvő hazai termelés a fennmaradó igényekre bőven elegendő lenne.


Az ország érdekeit szolgáló döntésekkel jelentősen csökkenhetne a lakossági és vállalati villamosenergia-ár is. Nem fordulhatna elő, hogy alig egy hónappal az energetikai cégekre kivetett ún.”Robin Hood” adó után az Energia Hivatal és az Magyar Villamossági Művek a lakosság helyett, a multinacionális cégek segítségére siet azzal, hogy közel 8 %-kal csökkenti nekik a villanyáram nagykereskedelmi árát. A multik pedig nemhogy csökkentik az áraikat, de - hatósági engedély birtokában – 2009. január elsejétől 2,9 %-al emelik azt, ezzel összeségében majdnem 11%-al növelve nyereségüket az ország lakói és vállalkozói kárára.


A Vállalkozók Szövetsége ezért nevetségesnek tartja a „Robin Hood" adó kivetését, mert az államot képviselő, az ország lakóinak ezen enregiapolitikájával sok kárt okozó Energia Hivatal máris megsegítette multinacionális „barátait”.

 

Belépés

VSZ információk

  

  

  

  

  

  

Facebook

 
 

Hirdetés

Kiemelt weblapok
Honlapok már 25 000 Ft-tól! Akár 75% kedvezménnyel. Cége bevételeinek növeléséhez válassza a profi partnert. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért
Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. A bevételeinek növeléséért válassza kedvezményes csomagjainkat. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokértExtended Validation SSL

© Vállalkozók Szövetsége 2009-2012.